Monday, April 29, 2013
KARI KEPALA IKAN MERAH
ASSALAMUALAIKUM..SEMUA..Dah lama rasanya tak makan kari KEPALA IKAN MERAH .Nak tau semalam saya makan2 ngan family menu pilihan kita orang salah 1 nya kari kepala ikan merah..fuhh tetiba datang idea nak masak dan nak kongsikan resipi di blog perkongsian artikel.Rupanya bila makan yang di masak sendiri lebih puas dan sedap sebabnya..Boleh melantak bayak2 ikut suka hati kehkeh ..Jom kita mula kan ketuk2 kuali dan cuba resipi kita kali ni..
***KARI KEPALA IKAN MERAH***
BAHAN2
=2 KETUL KEPALA IKAN MERAH
=2 SUDU REMPAH KARI IKAN
=1 BIJI BAWANG BESAR (hiris)
=2 ULAS BAWANG PUTIH (hiris)
=1/2KG SANTAN
=1/2 INCI HALIA (ketuk)
=5 HELAI DAUN KARI
= BENDI@ TERUNG
=1/2 CAWAN AIR ASAM JAWA
=SEDIKIT MINYAK MASAK
=GARAM DAN SERBUK PERISA
***CARA2NYA***
Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dhiris hingga naik bau,masukkan halia yang telah di ketuk,masukkan daun kari kemudian masukkan air asam jawa dan rempah kari tumiskan shingga pecah minyak.dan masukkan santan,garam dan serbuk perisa ..akhir sekali masukkan bendi@terung dan kepala ikan merah..siap di hidangkan.
DAH SIAP JOM MAKAN
DARI DAPUR cik MIEY SZA,,,,,
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment